ارزش گذاری فناوری:
امروزه بخش زیادی از اموال شرکتها مربوط به داراییهای نامشهود آنها میباشد. در این شرایط مدیران مالی، حسابداران، حسابرسان و مدیران اجرائی با مسائلی در تعیین ارزش دارایی شرکتها روبرو میشوند که در گذشته به ندرت مواجه بودند. مسائلی از قبیل تعیین وضعیت مالی شرکت و تنظیم گزارشهای مالی برای افراد داخل و خارج از سازمان، تصمیم به خرید یا فروش دارایی، تصمیم به ادغام یا کسب شرکتها و مواردی از این دست به سادگی گذشته قابل حل نیستند. درفرایند حل تمام این مسائل، تعیین ارزش داراییهای نامشهود، عاملی حیاتی به شمار رفته و نقش پر رنگی را ایفاء خواهد کرد.
فناوری (تکنولوژی) از جمله داراییهای نامشهود است که چگونگی تعیین ارزش آن اگرچه در گذشته به دلایلی چون دعاوی قانونی یا اهداف مالیاتی مورد توجه بوده، با این حال در سالهای اخیر و در طی شکلگیری انواعی از قراردادهای اعطای امتیاز، فروش تکنولوژی و یا سرمایهگذاری خطر پذیر، جایگاه خاصی پیدا نموده است. این جایگاه به ویژه با شکلگیری گسترده شرکتهای نوپا و استارتآپها مسیر چشمگیر رو به رشدی طی مینماید. به طور کلی میتوان اهمیت فناوری و ارزش بالای آن را از دو منظر مورد بررسی قرار داد:
- اولاً خلق و توسعه فناوری مستلزم صرف هزینههای بالای نیروی انسانی، زمان، هزینههای مالی مستقیم و … میگردد.
- در ثانی استفاده از فناوری موجب ایجاد منافعی برای خریدار میشود که به صورت افزایش درآمدها یا کاهش هزینهها و یا افزایش قدرت رقابتی و در نهایت افزایش سودآوری ظهور مییابد.